Supergott och nyttigt bröd
Kategori: Mat och recept
Gi-limpa med dinkel
Recept lånat från Receptfavoriter.se
Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst. Recept på gott, enkelt och nyttigt hembakt bröd eller limpa med lågt glykemiskt index. Går bra att frysa.
Ingredienser:
- 2 brödformar
- 1 l fullkornsmjöl av dinkel
- 2 dl grahamsmjöl
- 3/4 dl krossat linfrö
- 3/4 dl havrekli (kan bytas mot krossat linfrö)
- 1 tsk salt
- 50 g jäst (ett paket)
- 5 dl vatten, 37°
- 2 ägg
- 2 msk rapsolja
Tillagning:
- Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, linfrö, kli och salt.
- Ljumma vattnet till 37°.
- Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet.
- Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan.
- Rör ner äggblandningen i degvätskan.
- Rör ner mjölblandningen, lite i taget.
- Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg.
- Låt degen jäsa i en timme.
- Arbeta degen ett par minuter.
- Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel.
- Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform.
- Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter.
- Grädda limporna i 40-50 minuter.
- Knacka på bröden för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara.
- Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.