lillatjejligan.blogg.se

43 årig inlandstös född i Upplands-Väsby. Älskar inredning, muminmuggar, träning och nyttig mat. Har 3 st underbara barn. 2 som bor hemma. Vi älskar att pyssla, fixa kalas och att köra skoter.

Supergott och nyttigt bröd

Kategori: Mat och recept

Gi-limpa med dinkel

Gi-bröd gi-limpa med dinkel och jäst
Recept lånat från Receptfavoriter.se
 
Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst. Recept på gott, enkelt och nyttigt hembakt bröd eller limpa med lågt glykemiskt index. Går bra att frysa.
 
Ingredienser:
  • 2 brödformar
  • 1 l fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3/4 dl krossat linfrö
  • 3/4 dl havrekli (kan bytas mot krossat linfrö)
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst (ett paket)
  • 5 dl vatten, 37°
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja

Tillagning:

  1. Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, linfrö, kli och salt.
  2. Ljumma vattnet till 37°.
  3. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet.
  4. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan.
  5. Rör ner äggblandningen i degvätskan.
  6. Rör ner mjölblandningen, lite i taget.
  7. Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg.
  8. Låt degen jäsa i en timme.
  9. Arbeta degen ett par minuter.
  10. Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel.
  11. Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform.
  12. Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter.
  13. Grädda limporna i 40-50 minuter.
  14. Knacka på bröden för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara.
  15. Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.
Kommentera inlägget här: